Tips voor een geordende kledingkast

Door Leila - 21 november 2023 - Handig
 
Heb jij ook dat je voor je kledingkast staat en denkt: ‘ik heb écht niks om aan te doen’ terwijl je kledingkast bomvol is. Wellicht is je kledingkast niet geordend en zie je door de bomen het bos niet meer. Wij hebben een aantal tips voor je bedacht om je kledingkast weer overzichtelijk te krijgen en zorgen we ervoor dat je snel een keuze kunt maken als je de volgende keer weer voor je garderobe staat!

Basics

Een aantal basisitems in je kledingkast zijn echt onmisbaar. We noemen ze ook wel ‘key-pieces’ omdat ze gemakkelijk meerdere items kunnen verbinden met elkaar. Ook zijn deze zogeheten key-pieces geschikt voor verschillende gelegenheden. Ideaal, want zo word een outfit uitkiezen een stuk gemakkelijker. Denk hierbij aan een witte top, blouse of T-shirt, een (paar) goede jeans, een zwarte/witte/beige blazer, een witte sneaker, een Bretonse streeptrui, een zwarte jurk, een pantalon in een basiskleur of een manteljas in het zwart of camel. Deze basis items kun je op veel manieren stijlen én verbinden ze andere kledingstukken met elkaar. Denk aan een witte top, dit kun je altijd dragen op een onderstuk met print of een opvallende kleur. Ook kun je een witte top altijd dragen onder elk soort jasje, vest of gilet. Deze basis-items kunnen ook met elkaar mooi gecombineerd worden. Handig toch!

Sorteren

Je kledingkast sorteren is ook een onderdeel op de weg naar een geordende kledingkast. Zorg ervoor dat je al je hang- en vouw goed gescheiden houd. En weet welke items je moet hangen en vouwen. Dit zorgt er namelijk ook voor dat je items niet gaan kreuken, waardoor je ze dus niet of minder snel aantrekt! Hang bijvoorbeeld blouses, nette pantalons, rokjes, jurken, jassen, jumpsuits en items die van gladde stoffen zijn gemaakt altijd op. Zo kun je daarentegen items van dikke en zware materialen beter vouwen zoals sweaters, hoodies en denim jeans. Items die vol met decoratie zitten kun je ook het beste losjes opvouwen. Dit is omdat het gewicht van de decoratie kan gaan trekken aan het kledingstuk waardoor het kan gaan uitrekken.

Een andere mogelijkheid wat betreft sorteren, is het hangen op kleur van je kleding. Hang kleding in dezelfde kleur bij elkaar en doe dit van donker naar licht. Dit geeft veel meer rust wanneer je voor je kledingkast staat en maakt het maken van een keuze veel makkelijker.

Wat kan er weg?

De één kan makkelijk afscheid nemen van bepaalde kledingstukken en de ander heeft daar wat meer moeite mee. Toch is het wel verstandig om één keer in de zoveel tijd je kledingkast af te gaan om te kijken naar wat je nu eigenlijk niet meer draagt. Het zorgt ervoor dat je kledingkast weer wat leger wordt en daardoor ook overzichtelijker. Het is aan te raden om kleding die je langer dan een jaar niet hebt gedragen weg te doen. Vaak wanneer je kleding langer dan een jaar niet hebt gedragen, word de kans ook aanzienlijk kleiner dat je het nog gáát dragen. Kijk ook naar kleding wat misschien te klein is geworden, of is gaan slijten. Hierdoor trek je deze kleding niet meer aan, maar het blijft wel hangen. Dus neem eens een keer goed de tijd en ga je hele kledingkast door om te kijken wat weg kan en wat mag blijven.

Twee garderobes

Het klinkt misschien een beetje chique, maar twee garderobes is, als je in een land zoals Nederland woont, erg handig. Zo zou je een onderscheid kunnen maken tussen een zomer- en winter garderobe. Dit zorgt in je kledingkast ook voor meer rust omdat je in de zomer niet afgeleid raakt door je winterkleding en andersom in de winter. Sla je winter of zomergarderobe op in handige opbergdozen of wie weet heb je nog ergens een extra kledingrek die je kunt gebruiken.

Wat mist er?

Nu je je kledingkast hebt uitgezocht en gesorteerd, kun je eens goed kijken naar wat er eigenlijk nog mist. Wellicht mis je nog een zwarte broek, of wil je toch iets meer kleur waardoor je een leuke felgekleurde trui wilt. Je kunt dit het beste opschrijven, zodat je bij je volgende shopbeurt goed weet wat je nog wilt aanschaffen. Ook verklein je hiermee de kans dat er aankopen worden gedaan die uiteindelijk niet meer gedragen worden. Als je je vernieuwde gardrobe in stand wilt houden, zul je deze opdrachten moeten blijven herhalen. Blijf sorteren en opruimen. Zo blijft je kast netjes en overzichtelijk. Zo kunnen we je nog één laatste tip geven over hoe je je kleding het beste kunt opvouwen en hoe je het beste je lades kunt inruimen. Gebruik bijvoorbeeld organizers voor je accessoires, lingerie en sokken. Ook kun je je kleding opvouwen doormiddel van de Marie Kondo manier. Dit is een manier waarbij je de kleding oprolt i.p.v. vouwt. Hierdoor kun je gemakkelijker kleding pakken en kun je kleding ook gemakkelijker zien.

We hopen dat je met deze tips voortaan een geordende kast kunt hebben. Blijf vooral proberen, we weten hoe moeilijk het kan zijn om afscheid te moeten nemen van kleding! ;)