Verschillende materialen, verschillende manieren van wassen. Hoe zit het precies?

Door Leila - 09 juni 2023 - Handig
 
Viscose

Viscose is, zoals hierboven benoemd, een semisynthetische stof die wat fragieler is omdat het een natuurlijke vezel van oorsprong is. Daarom heeft het een iets zachtere aanpak nodig. De voorkeur gaat uit om viscose met de hand te wassen, maar dit hoeft niet. Viscose kan op het wasprogramma voor fijne was. Let er op dat je viscose niet warmer wast dan 40 graden en het liefst binnenstebuiten. Stop je wasmachinetrommel bij viscose kleding ook nooit te vol. Zodra het wasprogramma klaar is, haal dan meteen de viscose kleding eruit. Dit voorkomt diepe kreukels. Hang de viscose kledingstukken gestrekt aan de waslijn of laat het gestrekt liggend drogen. Viscose kledingstukken mogen niet in de droger.

 
Acryl

Acryl wordt vaak als alternatief gebruikt voor wol. Alleen is acryl geen natuurlijke vezel, maar een synthetische vezel. Voordelen van acryl zijn bijvoorbeeld dat het niet kreukt en relatief weinig water opneemt waardoor het sneller droogt. Acryl ademt redelijk waardoor acryl als synthetische stof redelijk luchtig draagt. Het is nadeel is wel dat acryl wat sneller gaat pluizen en/of pillen.
Acryl kan in de wasmachine gewassen worden, maar ook met de hand. Acryl kan net zoals wol niet goed tegen hitte, gebruik daarom voor acryl een wolwasprogramma van maximaal 30 graden. Acryl mag niet in de droger. Droog het daarom aan de waslijn of gestrekt liggend. Gelieve acryl ook niet in de felle zon te laten drogen.

 
Katoen

100% katoen is bestendig tegen hitte, zelfs kokend water. Daarom zijn vaak beddengoed, bepaalde kleding en handdoeken 100% katoen omdat je dit op 60 graden kunt wassen zodat bacteriën gedood kunnen worden. Je kunt katoen zelfs wassen op 90 graden. Katoen kan natuurlijk gedroogd worden aan de waslijn maar ook in de droger op hoge temperatuur. Houd er wel rekening mee dat zodra de droger klaar is je meteen de katoenen kledingstukken eruit haalt om kreukels te voorkomen.

 
Linnen

Ook linnen is gemaakt van een natuurlijke vezel. Het is nog sterker dan katoen en ademt goed. Linnen wordt gemaakt van vlas. Vooral in de zomer is linnen een heerlijke stof. Lekker luchtig en soepel. Linnen kan gewassen worden in de wasmachine op hoge en lage temperaturen.

Toch wordt het aangeraden linnen op een wasprogramma niet hoger dan 30 graden te wassen. Linnen mag in tegenstelling tot katoen niet in de droger. Dit is omdat er dan permanente kreuken veroorzaakt kunnen worden. Hang linnen aan de waslijn of laat het liggend drogen. Het wordt aangeraden linnen niet in de zon te laten drogen.

 
Lyocell/Tencel

Lyocell, beter bekend als Tencel, is een kunstmatige vezel omdat dit van een natuurlijk product is gemaakt wat een chemisch proces is ondergaan. Het is namelijk gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Het heeft een luxe uitstraling om dat het wat weg heeft van zijde. Maar Tencel is ook een erg sterke stof en absorbeert water erg goed. Tencel kan in de wasmachine tot een temperatuur van 40 graden max. Tencel kan in de droger maar houdt er wel rekening mee dat het kledingstuk de eerste keer tot 3 procent kan krimpen.  Tencel kan ook gedroogd worden aan de waslijn, maar het wil nog wel eens voorkomen dat Tencel materiaal hierdoor stijf kan worden.  

 
Nylon

Nylon is een synthetische vezel en is zeer sterk, niet statisch en absorbeert zweet naar buiten waar het vervolgens verdampt. Daarom is vaak sportkleding gemaakt van nylon.  Nylon kan in de wasmachine gewassen worden op een lage temperatuur. Nylon kan in de droger of aan de waslijn gedroogd worden. Houdt er rekening mee dat nylon in de droger erg statisch kan worden. Dit kun je voorkomen met speciale drogerdoekjes.

 
Wol

Wol kan gewassen worden op een speciaal wolwasprogramma. Op iedere wasmachine zit zo’n wolwasprogramma. Wol kan alleen op lage temperatuur gewassen worden (30 graden). Bij kouder dan 30 graden schrikken de vezels waardoor het kledingstuk gaat krimpen. Ook heeft wol wat ruimte in de trommel nodig om goed te kunnen draaien. Stop de trommel daarom ook niet te vol. Zorg altijd dat je aan het einde van de wasbeurt de wasmachine laat centrifugeren, zo’n 1200 tpm is goed. Als wollen kleding te nat moet opdrogen kan het zijn vorm verliezen.

 
Polyester

Polyester is een gladde, zachte en lichte stof. Het kreukt daarom ook niet tot nauwelijks en is vaak al zo goed als droog als het uit de wasmachine komt. Het enige nadeel is wel dat polyester statische haren veroorzaakt. Polyester is een synthetische stof en kan daarom op maximaal 40 graden gewassen worden. Omdat polyester meestal al zo goed als droog is wanneer het uit de wasmachine komt, is het dus niet nodig om dit materiaal in de droger te doen. Ook strijken word niet aangeraden bij polyester. Laat polyester items hangend of liggend drogen..

 
Zijde

Zijde is een natuurlijke stof en wordt gemaakt van de zijderups. Dit materiaal is een luxe stof wat er glad en glanzend uitziet. Het materiaal is tegelijkertijd ook fragiel en heeft daarom wat extra aandacht nodig om de stof mooi te houden. Zijde kan niet in de wasmachine en dient met de hand gewassen worden. In de wasmachine kan zijde namelijk de glans verliezen. Was zijde in lauwwarm water met een milde zeep en spoel het daarna af met koud water. Laat zijde nooit weken in het water dit kan de stof doen vervagen. Ook is het verstandig om een kledingstuk van zijde in een handdoek te rollen om het overtollige water eruit te halen. Wring een zijden kledingstuk nooit uit! Dit kan de stof beschadigen. Als je zijde buiten laat drogen, doe dit dan in de schaduw.

 
Leer

Leer is een sterk materiaal, maar tegelijkertijd ook best fragiel als het gaat om het wassen van leer. Het kan scheuren bij hitte. Daarom moet leer altijd op een koud, maar ook kort was programma gewassen worden. Na het wassen is het belangrijk je kledingstuk weer terug te brengen in vorm. Je kunt het kledingstuk ook insmeren met speciaal leervet, hierdoor vormt er ook een beschermlaagje tegen andere toekomstige viezigheden. Een leren kledingstuk kan ook met de hand gewassen worden. Dit zorgt wel voor een minder grondige reiniging en zal voor plekjes en vlekjes wel werken, maar niet voor nare geurtjes. Laat een leren kledingstuk nooit in de zon drogen.