Was tips

Door Leila - 09 juni 2023 - Handig
 

Duurzaam en slim je kleding wassen, we geven je graag wat wastips zodat je wat geld bespaard en nog langer van je kleding én wasmachine kunt genieten!

Tip 1: Was minder! Het klinkt misschien raar maar je kleding hoeft niet altijd persé gewassen te worden na 1 keer gedragen te hebben. Je kunt heel goed je kleding buiten laten luchten of na het douchen in de badkamer hangen. Textielspray geeft je kleding weer een frisse geur en stelt het bezoekje aan de wasmachine nog even uit. Dit zorgt ervoor dat je kleding veel minder snel slijt én verbruik je veel minder water en stroom. Een win-win dus. Was je kleding pas wanneer je bijvoorbeeld vlekken ziet of na het luchten niet van een onaangename geur afkomt.

 

Tip 2: Wol/zijde materiaal is van nature zelfreinigend. Deze stoffen hoef je dus ook niet vaak te wassen. Als je wol/zijde wilt wassen kan dit het beste met de hand of  op een wolwasprogramma, het liefst op 20 graden. Ook kun je wol of zijde beter niet centrifugeren in de wasmachine en al helemaal niet in de droger doen. Wil je het droogproces toch iets versnellen? Rol dan het kledingstuk voorzichtig in een droge handdoek.

 

Tip 3: Gebruik het liefst een biologisch/ecologisch wasmiddel. Dit is omdat er veel minder chemicaliën inzitten. Dit is beter voor je kleding, wasmachine en ook voor je huid. Te veel wasmiddel kan ervoor zorgen dat je vetluis krijgt in je machine en dat veroorzaakt een vieze geur. Bekijk goed het etiket van het wasmiddel hoeveel je ervan moet gebruiken.

 

Tip 4: Gebruik een wasparfum i.p.v. van wasverzachter. Wasverzachters zijn in verhouding een stuk duurder dan wasparfums. Dit is omdat wasparfums veel geconcentreerder zijn en je dus veel meer wasjes kunt draaien met dezelfde hoeveelheid. Daarbij komt ook nog eens dat wasverzachter bijwerkingen heeft. Zo laat het een vetlaagje af op de kleding en in de wasmachine. Dit is voor beide niet goed. Ook kan wasverzachter je kleding wat vaal maken. Bij wasparfum is dit niet het geval.